Monday, August 3, 2009

Dari rebung....dgn harapan

video

31-7-2009 (Jumaat) - Balik ke kampung raja bersama keluarga. Berkesempatan menziarah Pak Andak + fmly dan Pak Uda + fmly tetapi tak berkesempatan utk menjengah Mak Ngah lantaran sakit belakang dan juga Balqis demam. Detik yg sempat dirakam semasa Muhammad cuba utk membentang 'saprah' (betul ke tidak ejaannya ni!) memberikan reminder pd diri bahawa kita semua ini mendapat didikan awal yg paling efektif adalah di rumah i.e. daripada ibubapa. Believe it or not the way we are today or what we've become are the result of what transpired at home by our parents. Sptmana ada riwayat yg menyatakan bahawa anak kecil itu seumpama kain putih dan yg akan mencorakkannya sama ada menjadi yahudi, nasrani atau jadi orang yg bertaqwa adalah ibubapanya.

Oleh sebab itu better start from the rebung with the good example..... just like the saying 'talk the walk & walk the talk'.

Salam

3 comments:

  1. Hehe, Muhammad tu sebenarnya selalu sgt tengok Mama dan Tok Teh nya kibas kain sutera tu yang dipraktikkannya. Hehe.

    - Mak Ija -

    ReplyDelete
  2. hehehe..so cute muhammad..
    rajin..
    hik 43x

    mesti da biasa tgk k.azah kat umah..

    ReplyDelete